Over Vincent Stuer

Vincent Stuer werkt al jaren achter de schermen in de binnenlandse en buitenlandse politiek. Hij was speechwriter van Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso, en woord- en penvoerder van Karel De Gucht als liberaal partijvoorzitter, als minister van Buitenlandse Zaken en als Europees Commissaris. Daarnaast is Vincent schrijver en theatermaker. In zijn bekroonde theatermonoloog 'Onbezongen/Unsung' (2019) heeft hij het over de psychologie van de Homo Politicus. Onlangs publiceerde hij ook de biografie 'Hoogmoed'.

Recentste boek

Hoogmoed

‘Ik erger me dood,’ schrijft de ambitieuze Frantz Van Dorpe halfweg de jaren 30 aan Joris Van Severen. Hij is tot het Verdinaso toegetreden om compromisloos de politieke macht in handen te nemen, maar wat er achter de schermen gebeurt komt in niets overeen met het eendrachtige beeld dat de fascistoïde organisatie naar buiten toe toont. Terwijl de wereld in de jaren dertig verder dendert, valt het Verdinaso stil en verzuurt de relatie met zijn leider. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is Van Dorpe uitgesloten als lid van het Verdinaso. Wanneer het nieuws komt dat Van Severen in Frankrijk werd vermoord, moet de beweging, die in alles opkeek naar haar leidersfiguur, alléén een weg vinden in het krachtenveld tussen collaboratie en weerstand. Frantz Van Dorpe komt in het verzet terecht. Als zijn oudere broer per parachute vanuit Engeland gedropt wordt, krijgt hij de kans een leidinggevende rol te spelen in operaties Baboon en Othello. Aan de hand van Frantz’ spannende leven toont Vincent Stuer het België vanaf de jaren dertig door oorlog en koningskwestie heen. 'Hoogmoed' biedt ons een tijdsbeeld dat uitermate origineel is, en relevant: de geschiedenis van een generatie die, met vallen en opstaan, met de democratie leert omgaan.
Koop het boek
shopping_cart

Evenementen met Vincent Stuer

Vincent Stuer vertelt over 'Hoogmoed'

7/11/2021

12:30

Een lezing van speechwriter Vincent Stuer over het leven van Frantz Van Dorpe, die zich van Verdinaso-lid ontpopte tot verzetsleider.

Bekijk details

Vincent Stuer vertelt over 'Hoogmoed'

7/11/2021

14:30

Een lezing van schrijver Vincent Stuer over het leven van Frantz Van Dorpe, die zich van Verdinaso-lid ontpopte tot verzetsleider.

Bekijk details