Philippe Noens
Philippe Noens, onderzoeker bij het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Odisee en lector bij de opleiding Gezinswetenschappen van Odisee (campus Schaarbeek), doctoreerde in de pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven. Hij is een kritische stem in het opvoedingsdebat. Als vader van jonge kinderen staat hij met beide voeten in de praktijk.
In dit boek maakt dr. Philippe Noens op vernuftige wijze gebruik van het debat rond de pedagogische tik. De tik wordt een toegangspoort tot een bredere reflectie op hedendaagse opvoeding, opgroeien tijdens een pandemie (en een klimaatopwarming), en jong en ouder zijn anno 2022. De vraag rijst bovendien: als een tik onacceptabel is, wat is dan wél de te bewandelen weg als het op straffen aankomt? Mogen we onze kinderen nog wel straffen? Bestaan er nog wel strenge ouders? En is er überhaupt zoiets als zaligmakend advies? Het mag duidelijk zijn: over opvoeding zijn we nog lang niet uitgepraat.
“Is het ‘des mensen’ om af en toe ons geduld te verliezen en onze (klein)kinderen met harde hand terecht te wijzen? (Wanneer) zijn fysieke straffen gerechtvaardigd? Zijn het vooral moeders die streng optreden, of zijn het eerder vaders die paal en perk stellen? Is er een verschil tussen een tik en een oorveeg? Is het een goed idee om op een openbare plaats tegen ons kind uit te vliegen? En hoe voelen we ons als we getuige zijn van de woede en frustratie van zo’n (door)slaande ouder? Staan we paf, wandelen we beschroomd verder, of voelen we de behoefte om de ouder erop aan te spreken?”