Over Marie Cloquet

Marie Cloquet studeerde schilderkunst aan het Sint-Lucas in Gent maar heeft altijd een fascinatie gehad voor fotografie. Ze combineert beide kunstvormen in haar monumentale landschappen. Vertrekpunt is het uitgebreide archief zwart-witfoto's die ze maakt tijdens haar vele reizen. De negatieven gebruikt ze als 'schetsen'. Ze projecteert ze in haar studio en print ze op tekenpapier dat is bewerkt met een lichtgevoelige emulsie, waardoor er een bijzonder effect ontstaat. De afdrukken scheurt ze en vervolgens brengt ze de fragmenten bij elkaar tot nieuwe landschappen met hier en daar sporen van waterverf. Cloquets landschappen vormen het onderwerp van 'Around Obstacles' (2021).

Recentste boek

Around Obstacles

"Hoe meer ik over haar werk nadenk, hoe meer het mij voorkomt als een eigenaardige vorm van Land Art", zo omschrijft kunsthistoricus Ory Dessau de kunstpraktijk van Marie Cloquet. De kunstenares heeft een uitgebreid archief van foto's aangelegd en maakt daar telkens gebruik van om haar monumentale landschappen op doek te zetten. Ze beschouwt de beelden, zowel digitaal als analoog, als schetsen en ziet overeenkomsten tussen haar werkwijze en die van klassieke schilders. Zoals bijvoorbeeld de Vlaamse meesters, die ter plaatse schetsen maakten en in hun atelier rangschikten tot nieuwe, realistisch ogende composities, zo verknipt en vermengt Cloquet haar beelden tot zelfstandige entiteiten die slechts losjes verbonden blijven met de echte wereld. Nadat ze de foto's in de donkere kamer heeft bewerkt, drukt ze ze af op tekenpapier, scheurt ze en reconstrueert ze collagegewijs met aquarelverf. De ruige, anonieme werelden die zo ontstaan, spelen met schaal, grootte en perspectieven en appelleren tegelijkertijd, als plaatsen van verwoesting, aan ons collectief geheugen.
Koop het boek
shopping_cart

Evenementen met Marie Cloquet

Hilde Van Canneyt interviewt Marie Cloquet

7/11/2021

11:30

Een interview met beeldend kunstenaar Marie Cloquet door kunstjournaliste Hilde Van Canneyt over Cloquets creatieproces en inspiratiebronnen.

Bekijk details