Over Johan De Wilde

Beeldend kunstenaar Johan De Wilde woont en werkt in Gent. Hij studeerde grafische kunst aan de Koninklijke Academie in Gent en is vooral bekend om zijn potloodtekeningen, die zijn opgebouwd als schilderijen: laag na laag. Ze bestaan uit horizontale en verticale lijnen waartussen de suggestie van vormen of gedaantes zitten verweven. Daarnaast omvat zijn oeuvre ook prenten, schilderijen, fotoreeksen, grafische kunst en collages. De Wildes werk werd al tentoongesteld in Europa, Rusland en de VS en is opgenomen in de openbare kunstcollecties van S.M.A.K., De Nationale Bank van België en MAC's Grand Hornu. Zijn oeuvre is ook het onderwerp van de driedelige 'Hands of Time'-monografie.

Recentste boek

Hands of Time − Pars pro Toto

'Hands of Time – Pars pro toto' is het derde deel van de 'Hands of Time'-monografie van Johan De Wilde, na 'Hands of Time' en 'Hands of Time – Plein été'. Het boek bevat nieuwe werken van De Wilde die hij maakte tussen maart 2017 en maart 2021. In focus staan drie tekeningenreeksen: de serie 'Pars Pro Toto', de serie 'Requiem – The Long Goodbye' die De Wilde ter nagedachtenis van kunstkenner Tanguy Eeckhout maakt, en de eindeloos voor te zetten serie 'Pi – Fugue pour les survivants' die begon met het irrationele getal pi en verdergaat in een lange reeks getallen na de komma. Centraal staat de tekeningenreeks 'Pars pro toto'. Deze 28-delige serie evoceert de frescokunst van Fra Angelico in het San Marcoklooster in Firenze. Elke tekening stelt een kleurdeeltje voor uit een van de fresco's. De kleur wordt voorgesteld als een vergrote pixel, omkaderd door de vier randen van de aangrenzende pixels. De tekeningen zijn minutieus opgebouwd uit dunne potloodlijnen. De Wilde tijdrovende werkwijze vormt op die manier een tegenpool voor de vluchtigheid van het dagelijkse leven. Daarnaast bevat het boek een nooit eerder gepubliceerd gedicht van Gust Gils, een samenwerking met muzikante Heleen Van Haegenborgh over de oneindig doorlopende Pi-reeks, een brief van Philippe Van Cauteren en teksten van Hans Theys en Luc Derycke.
Koop het boek
shopping_cart

Evenementen met Johan De Wilde

Johan De Wilde vertelt over 'Hands of Time'

7/11/2021

14:00

Een gesprek tussen beeldend kunstenaar Johan De Wilde en S.M.A.K.- directeur Philippe Van Cauteren over het hoe en waarom van de drie 'Hands of Time'-boeken.

Bekijk details