Over Jan Vanriet

Jan Vanriet is schilder en schrijver. Zijn tentoonstellingen brachten hem naar de belangrijke internationale biënnales en naar musea in binnen- en buitenland. Hij publiceerde een tiental dichtbundels en het egodocument ‘Radeloos geluk’ (2020), dat werd genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs. In oktober bracht hij de roman 'Rovers' uit.

Recentste boek

Rovers

Louis Zoethout is een gerespecteerd beeldend kunstenaar, maar rond zijn zeventigste worstelt hij met de wereld en met zichzelf. Zijn nieuwe tentoonstelling oogst grote waardering, tot een jonge vrouw een kritisch krantenstuk publiceert waarin hij wordt neergezet als een belegen seksist. Zijn schilderijen blijken genderbevestigend, verheerlijken grensoverschrijdend seksueel gedrag. Kortom: hij promoot ‘toxisch gedachtegoed’. Zo ontstaat er een enorme mediarel, wordt de kunstenaar een nationaal issue en voelt hij zich als opgejaagd wild. 'Rovers' is een uiterst rijke roman. Het is een tijdsbeeld van de afgelopen decennia, een morele aanklacht en tegelijkertijd een pijnlijke farce. Heerlijk ironiserend zet Jan Vanriet een sakkerend stuk onbegrip neer, een personage dat zijn vat op de realiteit steeds nadrukkelijker verliest.
Koop het boek
shopping_cart

Evenementen met Jan Vanriet

Jan Vanriet in gesprek met Ibe Rossel

6/11/2021

14:30

Een gesprek tussen de ervaren romancier Jan Vanriet en de jonge debutante Ibe Rossel over 'Rovers', Vanriets literaire cancel-culture-roman.

Bekijk details