Over Hilde Van Canneyt

Kunstjournaliste Hilde Van Canneyt is gekend voor haar enorme collectie interviews met kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland. Zij vraagt, antwoordt, interviewt, schrijft, reviewt, coacht, geeft lezingen, is curator en zetelt in kunstwedstrijden en commissies. De eerste 85 interviews – van 2008 tot 2013 – werden gebundeld in het boek 'Hilde vraagt'. In november 2020 kwam haar tweede boek '4321 vragen aan 123 kunstenaars' uit.

Recentste boek

4321 vragen aan 123 kunstenaars

'4321 vragen aan 123 kunstenaars' bundelt de interviews van kunstjournalist Hilde Van Canneyt met diverse kunstenaars uit België en Nederland. Haar interviews zijn voor kunstenaars een uitdagende zelfbevraging: het zijn eerlijke woord-portretten die vaak letterlijk de taal van de gesprekspartner weergeven. Zo krijgt de lezer een unieke inkijk in het atelier en het hoofd van de kunstenaar. Wat speelt er zich af achter het gordijn van het atelier en het beeldend kunstgebeuren? Wat gebeurt er tussen de eerste gedachtekronkel en het afgewerkt kunstproduct? Hoe moet je als kunstenaar alle elementen die in je geest borrelen, omzetten in een kunstwerk dat je kwetsbaar maakt, maar tegelijkertijd de kijker moet beroeren? Dat is Hilde's vraagstelling: waarom sluit iemand zich op om te communiceren via een creatie? Hoe om te gaan met de fictieve wereld van het kunstwerk tegenover de niet altijd even mooie realiteit? Want kunst maken is een proces. Als publiek zie je slechts het eindresultaat, terwijl de weg ernaartoe even boeiend is. Meer dan tweehonderd kunstenaars lieten zich de voorbije tien jaar verleiden tot een openhartig gesprek met Hilde. Een overzicht van alle geïnterviewde kunstenaars vind je op de website van Borgerhoff & Lamberigts.
Koop het boek
shopping_cart

Evenementen met Hilde Van Canneyt

Hilde Van Canneyt interviewt Marie Cloquet

7/11/2021

11:30

Een interview met beeldend kunstenaar Marie Cloquet door kunstjournaliste Hilde Van Canneyt over Cloquets creatieproces en inspiratiebronnen.

Bekijk details