Over Bruno Vanobbergen

Bruno Vanobbergen is doctor in de pedagogische wetenschappen. Hij was tien jaar lang Vlaams kinderrechtencom­missaris en is sinds maart 2019 algemeen directeur van het Agentschap Opgroeien. Hij is daarnaast gastdocent aan de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek van de Universiteit Gent. In 2021 bracht hij 'Het kind' uit.

Recentste boek

Het kind

Een kind gooit je bestaan ondersteboven. Je aarzelt en stelt jezelf in vraag. Kan ik dit wel? Waaraan ben ik begonnen? Wat vaststaat, is een onvoorwaardelijke verantwoordelijkheid tegenover de radicaal onbekende die je leven is binnengekomen. We moeten antwoorden. We zijn persoonlijk verantwoordelijk. In dit boek gaat Bruno Vanobbergen, vader van drie kinderen, op zoek naar wat deze verantwoordelijkheid betekent. Dat begint al met het kiezen van een naam voor je kind, maar raakt ook aan de vraag wat je voor je kind wil en kunt betekenen. Opvoeden gaat over je kind willen lezen. Om van daaruit naar jezelf te durven kijken. Opvoeden is dus veel meer dan kinderen begeleiden in hun opgroeien. Opvoeden gaat ook over ons, volwassenen. Het is een oefening in een mooier mens worden. Een kant-en-klaar stappenplan om je kind te vormen zal je hier niet vinden, gedeelde gevoelens van herkenning en vervreemding, van plezier en ongemak des te meer. Voor opvoeden bestaat nu eenmaal geen handleiding. Net dat maakt het tot een van de boeiendste, maar ook kwetsbaarste ondernemingen.
Koop het boek
shopping_cart

Evenementen met Bruno Vanobbergen

Bruno Vanobbergen stelt zijn boek 'Het kind' voor

7/11/2021

13:30

Een lezing waarin voormalig kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen vertelt over zijn visie op opvoeden, als papa en pedagoog.

Bekijk details

Bruno Vanobbergen in gesprek met Lynn Geerinck

7/11/2021

16:30

Een gesprek tussen voormalig kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en pedagoge Lynn Geerinck over waarom opvoeden vandaag complexer is dan vroeger.

Bekijk details